@ Adobe Stock

Om fjellturen

Her finner du turbeskrivelse og kart over stien til Trolltunga. Les også om ulike måter å oppleve Trolltunga på.

Fjellturen til Trolltunga

Ta turen til ikoniske Trolltunga! Turen går gjennom fantastisk høyfjellsterreng, og selv om den er krevende, er stien trygg og belønningen stor: En spektakulær utsikt som tar pusten fra deg.

Med bil kjører du Rv13 til Tyssedal og følger skiltingen til Trolltunga og P2 Skjeggedal, der det er parkering mot avgift. Det er også mulig å forhåndsbestille parkeringsplass på P3 Mågelitopp.

Skyttelbussen fra Odda til P2 Skjeggedal stopper på alle overnattingsbedriftene langs ruten. Det går skyttelbuss videre fra P2 Skjeggedal til P3 Mågelitopp.

Fjellturen

Hvor lang tid tar det å gå til Trolltunga?

  • Fra P3 Mågelitopp: 7–10 timer (20 km t/r)
  • Fra P2 Skjeggedal: 8–12 timer (27 km t/r)
  • Fra P1 Tyssedal: 15 timer (38 km t/r)
@ Adobe Stock

Trolltunga kart

Se større kart her
Google Map

Ulike turer til Trolltunga

Dagstur på egen hånd langs stien

Stien til Trolltunga er solid og god, og godt merket. I månedene juni–september kan erfarne turgåere gå turen på egen hånd.

Dagstur med guide langs stien

Vi anbefaler å gå med guide, hvis ikke du har erfaring fra å gå på fjelltur. Guidene til Trolltunga Active og Trolltunga Adventures vil sørge for at du får en trygg og minneverdig opplevelse!

Trolltunga Via Ferrata

Vil du ha en mer utfordrende opplevelse? Da er Trolltunga Via Ferrata med guide perfekt for deg! Du klatrer 250 meter på Via Ferrata-ruten, før du går de siste 3 km frem til selve Trolltunga. Turen ned igjen går via Trolltunga-stien.
Turen kan også kombineres med overnatting på fjellet.

Guidet fjelltur med overnatting

Både Trolltunga Active og Trolltunga Adventures tilbyr guidede Trolltunga-turer med overnatting i en flott leir på fjellet. Opplev naturen med alle sanser, hør guidene fortelle historier rundt bålet, og nyt tradisjonsrik lokal mat!

Camping på egen hånd

Det er en unik opplevelse å overnatte på Trolltunga. Solnedgangen på Trolltunga kan være en magisk opplevelse. Anbefalte teltsteder er tegnet inn på kartet. Ta med skikkelig utstyr, husk at det kan bli kaldt om natten.

Beskrivelse av turen til Trolltunga

Fra P2 Skjeggedal går du den smale asfalterte veien som slynger seg oppover til P3 Mågelitopp, som ligger 400 meter høyere. Denne første etappen er 4,3 km lang og tar kanskje litt mer enn en time. Hvis du starter fjellturen fra P3 Mågelitopp, sparer du selvsagt både tid og krefter!

Selve stien starter fra P3 Mågelitopp. Derfra er det temmelig nøyaktig en mil til du er fremme ved Trolltunga.

Stien er godt merket. Etter trekvarters gange klatrer du opp en bratt fjellskråning til Gryteskar. Dette er den mest krevende strekningen på turen til Trolltunga.

Passet er kanskje den mest utfordrende delen av Trolltunga-fotturen din.
@ Eva Løvaas
Ovst i Gryteskaret finn du denne fem meter hoge kampesteinen! Foto: Gun Evjen Koch.
Øverst i Gryteskaret finner du denne fem meter høye kampesteinen! Om vinteren er den nesten helt dekket av snø.
@ Gunbjørg Evjen Koch.

En gresskledd dal

Enda en bratt stigning fører deg opp til Trombeskar. Stien snor seg rundt et lite vann, før du får en kjærkommen nedstigning til Store Floren. En fantastisk utsikt åpner seg over Ringedalsvatnet som ligger langt nede i dalen under deg. Her er det et perfekt sted for en pause. På kartet ser du hvor du kan fylle vannflasken din.

Tina og Olav ved Ringedalsvatnet. Foto: Aase Marie Evjen
Ta deg en pause og nyt den fantastiske utsikten over Ringedalsvatnet.
@ Åse Marie Evjen.

Minnet om hester …

Stien til Trolltunga følger en eldgammel ferdselsåre mellom Vestlandet og Østlandet over Hardangervidda. Navnet Store Floren forteller at bønder brukte området som sommerbeite for husdyrene sine. Du kan se rester av de gamle stallene. Da vannkraftanleggene ble bygget i Tyssedal og fjellene ovenfor tidlig på 1900-tallet, ble hester brukt til å transportere materialer og til å hjelpe til med det tyngste arbeidet.

På Store Floren ligger en redningshytte. Her kan du søke ly i tilfelle storm eller annen nødsituasjon. I redningshytta finner du soveposer, tepper og proviant.
Det finnes også to redningshytter høyere oppe, i Endåen og Tyssehøl.

Redningshytta ved Store Floren.
Redningshytten Floren: Her kan du søke ly i tilfelle storm eller annen nødsituasjon. I redningshytten finner du soveposer, tepper og proviant. Det er også to redningshytter høyere oppe, i Endåen og Tyssehøl. Nødnummer: 112.
@ Åse Marie Evjen

Snø i juni

Etter å ha nådd fjellplatået og en høyde på 900 meter, blir terrenget slakere, selv om det fortsatt er ujevnt nok til at det blir mange små opp- og nedstigninger. Likevel er den store stigningen unnagjort.
Selv mot slutten av juni kan det enkelte år være snø i fjellet, og du må nok krysse noen smeltevannsstrømmer – heldigvis er det bygget gode broer. Du finner også en foss her oppe.

Turen fortsetter via Hestaflåene, der det en gang gikk hester på beite. Du bør bruke broene for å krysse Endåen og de andre elvene, uansett om elvefarene er tørre. Det er viktig at du holder deg på stien for å unngå å skade den sårbare alpine vegetasjonen!

Sjolv langt ut i juni kan det vere sno i fjellet. Hugs aa ta med solbriller og solkrem med høg solfaktor! Foto: Aase Marie Evjen.
Selv langt ut i juni kan det være snø i fjellet. Husk å ta med solbriller og solkrem med høy solfaktor!
@ Åse Marie Evjen.

Minnet om en foss …

Stien klatrer igjen bratt oppover til Endanuten. Ved Tyssehøl krysser du et elveleie som en gang førte vann til Tyssestrengene. Denne tvillingfossen var Norges høyeste og en av de vakreste fossene i Europa, med 312 meter fritt fall og en total fallhøyde på 646 meter. På 1800-tallet var fossen en av de fremste turistattraksjonene i landet. Men i 1967 ble Tyssestrengene tørrlagt da vannet ble avledet til Tysso II, et kraftverk bygget dypt inne i fjellet nede i Skjeggedal. Du passerer også en demning – og overraskende nok er det en fin strand her oppe. Fra dammen ledes vannet nå inn i tunneler og ned til turbinene i Tysso II.

Hold deg unna kanten!

Litt lenger fremme smalner stien, og du bør være ekstra oppmerksom på klippekanten og det høye fallet. Plutselig kommer Trolltunga til syne!
Dette er en av de mest imponerende fjellformasjonene i verden, en utstikker som ligger 700 meter over Ringedalsvatnet. Spesielt på godværsdager er det kø for å klatre ned på selve Trolltunga og ta bilder som fanger øyeblikket. Hvis du går fjellturen alene, er det bare å spørre noen om de kan ta bildet ditt – og du kan tilby å ta deres.

Det er ofte kø på Trolltunga mellom klokka 12 og 15. I 2021 måtte turistane venta 5-10 minutt vekedagane og 20-25 minutt på laurdagane. Det er vanlegvis flest folk laurdagar eller første finværsdag.
@ Scott Sporleder / Matador Network / Visit Hardangerfjord

Trolltunga er på sitt mest besøkte mellom kl. 12 og 15 i perioden fra omtrent 20. juni til 20. august. De travleste dagene er lørdager og den første finværsdagen etter flere dager med regn.

På ukedager kan du forvente en ventetid på 30–45 minutter for å ta det ikoniske bildet, mens ventetiden på lørdager ofte er 60–90 minutter. Vi anbefaler at du planlegger lunsjen din mens du venter – kanskje får du også anledning til å bli kjent med andre fjellturister. De kan ha spennende historier å dele og gode tips om attraksjoner i området.

Fire solide jernsteg gjør det enkelt å klatre ned til selve Trolltunga. Husk å holde deg minst et par meter fra klippekanten – et fall her vil være livsfarlig.

FAQ

Hvordan er stien til Trolltunga?

Stien til Trolltunga er velholdt, solid og godt merket.

Hvor krevende er turen til Trolltunga?

I Norge og internasjonalt graderes en tur etter hvor krevende den er: Lett, Middels, Krevende eller Ekstra krevende. Fordi turen er lengre enn 20 km, blir Trolltunga automatisk gradert som Ekstra krevende – selv om mange turvante nordmenn ikke opplever turen som ekstra krevende.
Stien til Trolltunga er solid og i god stand. Men du må være i god form, være utholdende og vant til å ferdes i fjellet.

Hvor mange redningshytter er det?

Langs stien finner du tre redningshytter (Floren, Endåen og Tyssehøl) som kan benyttes om du er i nød, eller blir overrasket av plutselig dårlig vær.
I redningshytten finner du soveposer, tepper og proviant. Nødnummer: 112.

Hvor mange besøker Trolltunga hvert år?

Trolltunga har tatt verden med storm! Fra 800 besøkende i 2010 har antallet turgåere eksplodert til rundt 80 000 i året. Dette ikoniske landemerket har blitt et internasjonalt trekkplaster, og naturentusiaster fra hele verden kommer for å oppleve den spektakulære fjellformasjonen.

Når er det flest besøkende?

Stien er i god stand, du vil ikke føle at du går i kø. I perioden 20. juni til 20. august er det vanligvis mest kø for å komme ut på selve Trolltunga mellom kl. 12 og 15. Midt på dagen må du kanskje vente 30–45 minutter i ukedagene og opptil 60–90minutter på lørdagene.

Det er vanligvis flest folk på lørdager og den første finværsdagen, hvis det har vært noen dager med regn.

Planlegg å ta lunsjen din og kanskje slå av en prat med andre turgåere mens du venter på din tur til å ta det ikoniske bildet, så går tiden fort.

Minner for livet

Rå opplevelser og overnatting

Utforsk Trolltungas spektakulære omgivelser gjennom guidede turer som kombinerer sikkerhet, kvalitet og bærekraft. Med erfarne guider fra lokale selskaper som Trolltunga Active og Trolltunga Adventures, kan du delta i aktiviteter som Via Ferrata-klatring, overnattingsturer i Hardangervidda nasjonalpark, kajakkpadling på Sandvinvatnet, RIB-safari på Hardangerfjorden, og sommerski på Folgefonna. Disse aktivitetene gir deg muligheten til å oppleve naturens skjønnhet på nært hold, lære om lokal kultur og skape minner for livet.
Bli inspirert

Rå Video

Opplev Trolltunga gjennom spektakulære videoer som fanger naturens rå skjønnhet og den unike atmosfæren. La deg inspirere av dramatiske landskap, skiftende årstider og øyeblikkene som gjør Trolltunga til en opplevelse du aldri glemmer.
Trolltunga sommer
Trolltunga Fjellvakt
Turen til Trolltunga
Kygo på Trolltunga