Antallet besøkende på Trolltunga har økt veldig raskt, fra 800 besøkende i 2010 til 87 000 i 2018. I 2024 var 86 prosent av våre besøkende utlendinger. Mange av turistene var tidligere dårlig forberedt på den lange turen. En del var for dårlig kledd, hadde med seg for lite mat og drikke og gikk seg «tomme».
Fjellvakt og redningshytter
I 2016 var det hele 42 redningsaksjoner. For å gjøre turen tryggere, ble det bygget to redningshytter i 2016, og fjellvaktordningen ble innført i 2017. I 2023 ble det åpnet en ny redningshytte i nærheten av selve Trolltunga. Etter at fjellvaktordningen ble innført, har antallet redningsaksjoner falt drastisk. De fleste skadene skyldes overtråkk.
Det er døgnbemannet redningshytte fra rundt 17. mai til midten av oktober. Fjellvaktene går også inn til selve Trolltunga midt på dagen og organiserer køen der, om de ikke må ut på redningsoppdrag.
Parkeringsvertene og fjellvaktene passer på at alle er godt nok kledd og har med seg tilstrekkelig utstyr, mat og drikke. Dette bidrar til å forebygge mange skader.
De tre redningshyttene, døgnbemannet fjellvakthytte, parkeringsverter, bedre mobildekning, forbedrede stier, bedre informasjon på forhånd og informasjonsskilt langs stien har gjort turen til Trolltunga mye tryggere.
Redningshytten Floren
Her kan du søke ly i tilfelle storm eller andre nødsituasjoner. I redningshytten finner du soveposer, tepper og proviant.

@ Åse Marie Evjen
Vær oppmerksom på hjemturen!
Mange ulykker skjer på hjemturen når man er trøtt og sliten. Sørg for å spise nok underveis, slik at du har nok energi. Beregn god nok tid til pauser, og sørg for å starte hjemturen tidlig nok til at du rekker ned før det blir mørkt. Last ned kart over stien. Her finner du nærmeste redningshytte, anbefalte teltplasser og steder med rennende vann.
Hold deg alltid på stien og hold gruppen samlet. Det er enklere for fjellvaktene å finne en samlet gruppe enn mange personer spredt utover fjellet.
Trenger du hjelp, ring 112!